Bebek

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebekler neden geğirir?

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır? Bebeklerde gaz sancısı en merak edilen konular arasına gelmektedir. Makalemizi okuyarak bebeklerde gaz sancısını nasıl çıkaracağınıza dair bilgiler elde edebilirsiniz. Bebek geğirmeleri sevimli görünür ve bir amaca hizmet ederler.

Küçük boydaki geğirmeler, bebeğinizin midesinde sıkışan havayı serbest bırakarak onu daha rahat ve daha huzurlu hale getirir. Geğirme ayrıca bebeğinizin karnında yer açar, böylece daha uzun süre yiyip beslenebilir.

Gaz çıkarma (daha küçük, daha sık öğünlerle birlikte), sık tüküren veya gastroözofageal reflü hastalığı semptomları olan bebekler için de faydalı olabilir. Peki bebeğin gazı nasıl çıkarılır? Hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle , bebeklerin her beslenmeden sonra geğirmesi gerektiğine dair bir kural yoktur. Bazı bebeklerin çok fazla geğirmesi gerekirken, diğerleri nadiren yapar.

Genel olarak, anne sütü ile beslenen bebekler , beslenirken daha az hava yutma eğiliminde olduklarından , biberonla beslenme durumu olan bebekler kadar geğirmeye ihtiyaç duymazlar . Ama her bebek farklıdır, bazı bebekler fazla gaz çıkarırken bazıları ise daha az gaz çıkarmaktadır.  bu yüzden bebeğinizin gösterdiği ipuçlarını sık sık takip edin.

Biberonla besliyorsanız, belirli biberon türlerinin bebeğinizin daha az hava yutmasına ve gaz çıkarma ihtiyacını azaltmasına yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Biberonların seçimine bu anlamda dikkat edilmelidir.

Bebeklerin ne zaman gazlarının çıkarılması gerekir?

Bebeğinizin gazını çıkarabilmeniz sanılanın aksine zor değildir. Bebek beslenmesi bu alanda dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelir. Bebeğiniz beslenirken rahatsız görünüyorsa, kıvranıyorsa veya kendini çekip ağlamaya başlıyorsa gazını çıkarmayı deneyin.

Biberonla besliyorsanız veya emziriyorsanız bebeğiniz meme değiştirdiğinde her 2 veya 3 ölçekten sonra gaz çıkarma molası vermek iyi bir stratejidir. (Bebeğiniz halinden memnun görünüyorsa veya beslenme sırasında veya sonrasında uykuya dalarsa, gaz çıkarma zahmetine girmenize gerek yoktur.)

Pek çok bebek, daha verimli ve dikkatli beslendiği için çok fazla hava yutmadıklarından 4 ila 6 ay bebeğin geğirme ihtiyacını aşar.

Bebeğin gazı nasıl çıkarılır? Bir bebeğin gazını çıkarmanın üç yolu

Bu işi yapmanın birden fazla yolu var. İşte deneyebileceğiniz üç farklı gaz çıkarma yöntemi. Bebeğinizin gazı çıkarması için yönergeleri dikkatle okuyun ve bebeğiniz için en rahat ve etkili olanı bulmak için bunları sık sık deneyin.

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

göğsünüzde veya omzunuzda

  • Giysilerinizi tükürükten korumak için omzunuzun üzerine (hatta sırtınızdan aşağıya) bir bez koyun.
  • Bebeği göğsünüze yaslayın, böylece çenesi omzunuza yaslanmış olacaktır.
  • Ellerinizle bebeğin gazını çıkarmaya devam edin. Bir elinizle onu destekleyin ve diğer elinizle sırtına hafifçe vurun veya ovalayarak bebeğin gazı çıkarmasına yardımcı olun.

Veya bebeğinizin baş ve boyun kontrolü daha fazla olduğunda bunu bir alternatif olarak deneyin :

  • Bebeğinizi omzunuzda daha yukarıda tutun. omzunuz hafifçe karnına bastıracak kadar yüksekte, hafif bir basınç oluşturarak geğirmeyi serbest bırakın.
  • Bir elinizle onu destekleyin ve diğer elinizle sırtına hafifçe vurun veya ovalayın.
  • Bebeğinizin rahat nefes alabildiğinden ve fazla eğilmediğinden emin olun. Kafasının yerleşimini kontrol etmek için aynaya hızlı bir bakış atmanız size bu konuda yardımcı olabilir.

kucağınıza oturtun

  • Tükürük ve salyadan kaçınmak için bebeğinize bir bez önlük veya kucağınıza bir bez koyun.
  • Bebeğinizi sizden uzağa bakacak şekilde kucağınıza oturtun.
  • Vücudunu desteklemek için bir elinizi kullanın, elinizin avucu göğsünü desteklerken parmaklarınız çenesini ve çenesini nazikçe destekler. (Parmaklarınızı boğazına dolamadığınızdan emin olun.)
  • Bebeğinizi hafifçe öne doğru eğin ve diğer elinizle sırtına hafifçe vurun veya ovalayın.

Kucağınıza yüzükoyun oturtun

  • Tükürük ve salyadan kaçınmak için kucağınıza bir bez koyun.
  • Bebeğinizi yüzüstü bacaklarınız üzerine yatırın, böylece vücudunuza dik olarak dizlerinizin üzerinde yatsın.
  • Çenesini bir elinizle destekleyin. Bebeğinizin başının vücudunun geri kalanından daha aşağıda olmadığından emin olun, böylece kafasına kan hücum etmemiş olur.
  • Diğer elinizle bebeği sırt bölümünü sıvazlayın veya ovun. Bu bebeği rahatlatır.

Not: Birkaç dakika sonra gazı çıkaramazsanız, farklı bir pozisyon deneyin. Bu işe yaramazsa durmakta fayda var – bebeğinizin gazını çıkarmasına gerek olmayabilir.

Bebeğin gazı nasıl çıkarılır sorusu özellikle biz anneler tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Bebeklerin anne veya babadan aldığı destekle gaz çıkarma işi daha kolay hale gelebilmektedir.

Özellikle yenidoğan bebeği gaz sancısından nasıl kurtaracağımızı bilemiyor olabiliriz. Bu da bizi bebeğin gazı nasıl çıkarılır sorusuna yönlendirebilir. Fakat ufak bir araştırmayla bu sorunun cevabına ulaşabilmek mümkün.

Bugünkü makalemizde bebeğin gazı nasıl çıkarılır konusunu işledik. Bir sonraki yazımızda tekrar görüşmek üzere.