Bebek

Bebekler ne zaman oturur?

Bebekler ne zaman oturur?

Bebekler ne zaman oturur? Bebeğiniz için kendi başına oturmak büyük bir çabadır. Genellikle 4 ila 5 aydan sonra, baş ve boyun kontrolü iyi olduğunda, destekle (size yaslanarak veya yastıklara yaslanarak) oturmaya başlar.

Kısa bir süre sonra bebekler oturmaya başladığında denge sağlamak için elleri üzerinde öne eğilmeyi öğrenirler. 6 ila 8 aylık bebekler, bağımsız olarak oturmaya başlayabilirler. 9 aya kadar, kendilerini oturma pozisyonunu alabileceklerdir.

Oturmak, bebeğinize dünyaya daha büyük bir bakış açısı kazandırır ve tamamen yeni bir şekilde oynamasına ve oyuncaklara kapılmasına izin verir.

Oturmayı öğrenmek bir süreçtir ve kolay değildir. Bebeğinizin sırt, boyun ve karın kaslarının onları dik tutacak kadar güçlü olması gerekir ve dengede olması ve devrilmemek için bacaklarını nereye koyacaklarını bulmaları gerekir. Peki bebekler ne zaman oturmaya başlar?

Bebekler ne zaman oturur?

Destekle oturma: Bebeğiniz 4 ila 5 aylık olduğunda, muhtemelen başını sabit tutabilecek ve destekli oturmaya başlayacaktır. Bebeğinizin artık oturmayı öğrenmesine yardımcı olmak için bebeğinize destek verin; onu kucağınıza koyun ve yerde birlikte otururken size yaslanmasına (veya ellerinizle desteklemesine) izin verin. Ya da bebeğinizi yastıklarla destekleyebilirsiniz.

En ufak bir hareket bebeğinizin devrilmesine neden olabilir, bu nedenle küçük çocuğunuz dik otururken ona yakın durun. Bebekler bir kez destek alarak oturduklarında, denge sağlamak için öne eğilmek anlamına gelen “tripod” kullanmayı öğrenirler.

Kendi kendine oturma: 6-8 aylıkken, çoğu bebek sizin desteğiniz veya yardımı olmadan ve denge için ellerine yaslanmadan oturur. Biraz sallanabilirler, ancak bağımsız olarak nasıl oturulacağını öğrenmiş olacaklardır.

Henüz uzanmaktan oturmaya (ve tam tersi) sorunsuz bir şekilde geçemeyebilirler. Oturmayı öğrenmiş bazı bebeklerde bile, çoğu zaman dik durmaya olan ilgilerini kaybettikleri ve birbirinden farklı pozisyonları nasıl değiştireceklerini bilemedikleri için sonunda devrilecektir.

Bebekler oturmayı nasıl öğrenir?

Bebekler ne zaman oturur?

Yeni doğanlar

Bebeğiniz ilk olarak destekle veya desteksiz oturmaktan çok uzakta. Ancak onları bol bol karın zamanı ile hazırlamaya başlayabilirsiniz . Peki bebekler ne zaman oturur? İlk başta, yapacakları en fazla şey kafalarını kaldırmaya çalışmaktır. Boyun ve sırt kaslarını güçlendiriyorlar ve oturmaya başlamak için ihtiyaç duyacakları becerileri uyguluyorlar.

1 ila 2 ay

Bebeğiniz tüm bu karnının üzerinde daha iyi kafa kontrolü kazandıkça, başını daha yükseğe kaldırabildiğini ve hatta bir yandan diğer yana çevirebildiğini fark edeceksiniz. Bu, bebeğinizin önümüzdeki birkaç ay içinde oturarak halletmesi gereken egzersiz türüdür.

3 ila 4 ay

Şu andan itibaren, bebeğinizin boyun kuvvetinde ve baş kontrolünde büyük bir gelişme göreceksiniz. Başlarını 45 dereceye kaldırmayı ve yüzüstü yatarken sabit tutmayı öğrenecekler. 4 aylıkken, birçok bebek ” mini şınav ” hareketiyle başlarını ve göğsünü yerden kaldırmak için kollarını kullanır . Bazı bebekler karından arkaya doğru dönmeye başlar.

5 ila 6 ay

Bebeğiniz destekli oturmaya alışacak ve muhtemelen mama sandalyesine veya bebek zemin koltuğuna rahatça oturabilecektir. Bebeğinizi güvende tutmak için emniyet kemerini kullandığınızdan emin olun. Ayrıca, bebeğiniz mama sandalyesine oturabildiğinde ve diğer hazır olma belirtilerini gösterdiğinde, ona katı yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz .

Bebeğiniz muhtemelen daha fazla güç ve koordinasyon gerektiren sırttan karnına dönmeyi de öğrenecektir.

7 ila 8 ay

Destekle oturduktan sonra, bebeğiniz bir veya iki eli tripod pozisyonunda öne doğru eğilerek otururken dengesini nasıl koruyacağını anlayacaktır. 7 ila 8 aylık olduklarında, muhtemelen desteksiz oturabilecekler (bu, keşfetmek için ellerini serbest bırakacaktır) ve otururken istenen bir nesneye ulaşmak için nasıl döneceklerini öğreneceklerdir.

9 ay ve üzeri

Bu noktada bebeğiniz rahatça oturabilecek ve oturma pozisyonuna nasıl girip çıkacağını anlayacaktır.

Bebeğinizin oturmasına nasıl yardımcı olunur?

Bebeğinizin bu dönüm noktasına ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz:

  • Bebeğinize bol bol karın zamanı verin. Başını ve göğsünü kaldırmak, bebeğinizin boyun kaslarını güçlendirmesine ve oturmak için gerekli baş kontrolünü geliştirmesine yardımcı olur.
  • Bebeğinizi karın üstü kaldığı süre boyunca yukarı bakmaya teşvik etmek. Bakmalarını istemek için ses çıkaran parlak bir oyuncak kullanın. (Bu aynı zamanda bebeğinizin işitme ve görme duyusunun doğru yolda olduğundan emin olmanın iyi bir yoludur.)
  • Bebeğinizin yastıklarla desteklenerek veya size yaslanarak oturma alıştırması yapmasına izin verin. Bebeğiniz buna alıştığında, oturmayı daha da eğlenceli hale getirmek için oyuncakları ve diğer ilgi çekici nesneleri erişebileceği yerlere koyun.

Her zaman olduğu gibi ve özellikle oturmayı yeni öğrenirken, devrilmeleri veya yeni becerilerini göstermek istemeleri durumunda bebeğinize yakın durduğunuzdan emin olun. Yumuşak, halı kaplı bir zeminde veya battaniyede ya da dışarıda piknik battaniyesi üzerinde oturmalarını sağlayın.

Bebeğiniz oturmuyorsa ne yapmalısınız?

Bebekler becerileri farklı şekilde geliştirir, bazıları diğerlerinden daha hızlıdır. Ancak bebeğinizin gelişimiyle ilgili bir sorundan şüphelendiğiniz herhangi bir zamanda, erken hareket etmek ve gerekirse herhangi bir gelişimsel gecikmeyle ilgili yardım almak en iyisidir .

Bu belirtiler varsa, bebeğinizin doktoruyla konuşun.

  • Yaklaşık 4 aylık olduklarında başlarını sabit tutamazlar.
  • 6 aylıkken yardımla oturamazlar
  • 9 aylıkken desteksiz oturamazlar.

Prematüre bebeklerin bu ve diğer dönüm noktalarına yaşıtlarından daha geç ulaşabileceğini unutmayın .

Bebeğiniz oturmaya başladıktan sonra sırada ne var?

Bebekler ne zaman oturur sorusunun cevabı kafamızda artık şekillendi. Peki sırada ne var? Oturmak emeklemenin , ayakta durmanın ve yürümenin anahtarıdır . Bebeğiniz bu dönüm noktasına ulaştıktan sonra, emeklemeye başlaması muhtemelen an meselesidir.

Bebeğiniz oturma pozisyonundan öne atılıp elleri ve dizleri üzerinde denge sağlayabileceğini anlayacaktır. 6 veya 7 aylıkken dört ayak üzerinde ileri (veya geri) hareket etme ve 10 aylıkken emekleme konusunda ustalaşabilirler.

Bazı bebekler, karınları üzerinde kaymak veya odanın içinde yuvarlanmak gibi başka yollar kullanırlar. Diğerleri hiçbir zaman emeklemez ve doğrudan yukarı çekmek, ayakta durmak, gezinmek ve yürümek için hareket etmez.

Bir not: Bebeğiniz giderek daha hareketli hale geldikçe, onu korumanız çok önemlidir!

Bu yazımızda bebekler ne zaman oturur sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Bebeklere oturma eylemini kazanmasına yardımcı olmak sanıldığı kadar zor değildir. Motor becerilerini zamanla geliştirdikçe onlar için de daha heyecan verici hale gelecektir…

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle!