Bebek, Sağlık

Bebekler neden kusar?

bebekler neden kusar

Bebekler neden kusar? Bebeğinizin neden bu kadar çok kustuğunu ve endişelenecek bir şey olup olmadığını merak mı ediyorsunuz? Kusmak, beslenmeye yeni başlayan bebekler için tamamen normaldir.

Bebekte görülen kusma uzmanlar tarafından olağan bir durum olarak nitelendirilir.

Bebeğinizin yaptığı kusma miktarını frenlemek için yapabileceğiniz bazı basit şeyler var. Bebeğiniz çok kusuyorsa, besleme sırasında onları daha dik tutmaya, daha sık gaz çıkarmasına, bir seferde biraz daha az beslemeye ve biberon emziğinizin ve mamanın bebeğiniz için doğru olup olmadığından emin olun. İlk aylarda kusma daha sık görülmekle birlikte neyse ki, çoğu bebek yaklaşık 6 ila 7 aylıkken kusmayı bırakır. Peki bebekler neden kusar?

Bebeğim neden bu kadar çok kusuyor?

Bebekler neden kusar sorusu merak edilen soruların başında gelir. Bebeğinizin kusması sizi endişelendiriyor mu? Bebeğiniz muhtemelen beslenmeyi yeni yeni öğreniyor.

Küçük bebeklerin neredeyse yarısı düzenli olarak kusar. Fakat bebeğiniz büyüdükçe bu durum azalır. Kusma için en yüksek yaş 4 aydır.

Bebeğiniz anne sütünü  veya formül mama içerken hava yuttuğunda, hava sıvı içinde hapsolur. Hava bir şekilde yukarı çıkmalıdır ve bu bazen kusma yoluyla çıkabilmektedir. Bu olduğunda, sıvının bir kısmı da bebeğinizin ağzından veya burnundan gelir.

Bebekler vücut boyutlarına göre çok fazla besin alırlar ve bazıları gerçekten yemek yemeyi sever. Bu nedenle bazen aşırı doyarlar ve taşarlar.

Yeni doğan bebeklerdeki sindirim sistemi de tam olarak gelişmemiştir. Normalde yediği yiyecekler bazen az miktarda yemek borusuna geri gelir. Bebeğinizin yemek borusunun alt kısmındaki, yiyeceklerin gelip gelmediğini kontrol eden kasları hala hızlı çalışıyor olabilir. Küçük bebeğinizin çamaşırlarının bu kadar çok yıkanmasına şaşmamalı.

Bebeğiniz çok kusuyorsa

bebekler neden kusar

Bebeğinizin yemeğini kontrol altında tutmasına yardımcı olmak için şu ipuçlarını deneyin:

  • Bebeğinizi beslerken oldukça dik konumda tutun. Eğik haldeyken (örneğin bir araba koltuğunda otururken) beslemek, mamanın veya anne sütünün mideye inmesini zorlaştırır.
  • Beslemeleri sakin ortamda  yapın. Bebek beslenmesinin sakin bir ortamda yapılması önemlidir. Gürültüyü ve diğer dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin ve emzirmeye başlamadan önce bebeğinizin çok acıkmasına izin vermeyin. Bebeğinizin dikkati dağınık veya çok huzursuzsa, anne sütü veya formül mama ile birlikte hava yutma olasılığı daha yüksektir.
  • Biberon ucunu kontrol edin. Bebeğiniz mama içiyorsa veya sağılmış anne sütüyle besleniyorsa, biberonun ucundaki deliğin çok küçük olmadığından emin olun. Bu onları öfkelendirir ve hava yutmasına neden olur.
  • Öte yandan, delik çok büyükse, sıvı onlara çok hızlı geleceği için bebeğiniz öğürecek ve yutkunacaktır. Bu da bebeğin kusmasına neden olur. Emzik ve biberon seçimiyle ilgili detaylı bir araştırma yapmanızı öneririz.
  • Bebeğinizin sık sık gazını çıkarın. Bebeğiniz beslenme sırasında doğal bir duraklama yaparsa, ona daha fazla yiyecek vermeden önce ilk etapta gazını çıkarmayı deneyin. Bu şekilde, eğer hava varsa, üzerine daha fazla yiyecek eklenmeden önce yukarı çıkacaktır. Ancak bebek ilk birkaç dakika içinde gaz çıkarmazsa endişelenmeyin. Bebeğinizin muhtemelen o anda geğirmesine gerek yoktur. Yine de her beslenmeden sonra da gazını çıkarın.
  • Karın üzerine çok baskı uygulamayın. Bebeğinizin kıyafetlerinin ve bezinin çok sıkı olmadığından emin olun ve gazını çıkarırken karnını omzunuzun üzerine koymayın. Emzirdikten hemen sonra araba yolculuklarından kaçınmaya çalışın çünkü araba koltuğuna yaslanmak da bebeğinizin midesine baskı uygular.
  • Beslemeden sonra aktiviteyi sınırlayın. Bebeğinizi yedikten sonra çok fazla hareket ettirmeyin ve yarım saat kadar dik tutmaya çalışın. Bu şekilde yer çekimi sayesinde gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Aşırı beslemeyin. Bebeğiniz her beslenmeden sonra biraz kusuyorsa, çok fazla yemek tüketiyordur. Onlara biraz daha az mama vermeyi veya biraz daha kısa süre emzirmeyi deneyebilir ve memnun olup olmadıklarını görebilirsiniz. (Bebeğiniz beslenme sırasında daha az mama veya anne sütü almaya istekli olabilir , ancak daha sık yemek yemek ister.)
  • Formülü kontrol edin. Bebeğinizin süt proteinine veya soya proteinine karşı bir tepkisine (alerjenik) neden olan bir durumu olup olmadığını çocuk doktorunuza sorun. Doktor, bir veya iki hafta boyunca hidrolize (hipoalerjenik) bir formül denemeyi tavsiye eder.

Bebekler ne zaman kusmayı bırakır?

Çoğu bebek yaklaşık 6-7 aylıkken veya kendi kendine oturmayı öğrendikten sonra kusmayı bırakır. Kusmaların sıklık dereceleri giderek azalır. Kasları gelişip güçlendikçe, bebekler yiyecekleri daha kolay tutabilirler. Ancak bazı bebekler ilk bir yaşlarına kadar kusmaya devam eder.

Kusmak ciddi bir şeyin işareti midir?

Kusmak genellikle normal bir süreç olarak nitelenir, ancak bebeğiniz olması gerektiği gibi kilo almıyor ise, doktora bir ziyaret planlayın. Yeterince kilo alamayacak kadar kusan veya nefes almakta güçlük çeken bebeklerde gastroözofageal reflü hastalığı (GERD ) olma olasılığı yüksektir.

Bebeğiniz fışkırır tarzda kusmaya başlarsa hemen doktorunuzu arayın. Fışkırarak kusması, kusmuğun bir bebeğin ağzından güçlü bir şekilde çıkıp gitmesidir. Bu , midenin altındaki kasların kalınlaştığı ve ince bağırsağa gıda akışını engellediği pilor stenozu adı verilen bir durumun belirtisi olma ihtimali vardır. Genellikle yaklaşık 1 aylıkken olur.

Ayrıca bebeğinizin kusmuğunda kan veya yeşil safra görürseniz hemen doktorunuzu arayın. Bu, bağırsaklarında acil servise gitmeyi, taramayı ve muhtemelen acil ameliyat gerektiren bir tıkanıklığın işareti gösterir.

Bebeğimin burnundan kusmuk gelmesi normal mi?

Evet, tıpkı kendi burnunuz gibi, bebeğinizin burnu da boğazının arka kısmına bağlıdır. Bu yüzden bazen ağızlarından değil burunlarından tükürük çıkar. Bu, bebeğinizin ağzı kapalıysa veya başı belli bir şekilde eğikse (tükürüğün en az dirençli yolu seçmesine izin vererek) gerçekleşmesi daha olasıdır.

Hıçkırık, öksürme veya hapşırma sırasında yutma süreci biraz dengesizleşirse, bebeğinizin burnundan tükürme de gelir. Bu, daha büyük çocuklarda bile olur. Yemek masasında süt yutmaya çalışırken gülmeye başlayan çocukları hayal edin. Burunlarından süt gelirse, durum aynıdır ve tamamen normaldir.

Bebeğinizin çok yemesi veya yanlış pozisyonda beslenmesi de kusmasına neden olur. Bu durumda dikkatli olmak gerekir.

Bu yazımızda bebekler neden kusar sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Bebeğiniz ağlarken bu durum size bir süre sonra normal gelir, ancak kusma her daim merak edilen ve anneleri endişelendiren konuların başında gelir.