Sağlık

Bebeklerde Cilt Hastalıkları Nelerdir? Sebep ve Tedavileri

Bebeklerde cilt hastalıkları

Bebeklerde cilt hastalıkları, ebeveynlerin bu konuda aşırı derecede endişelenmesine neden olur. Yeni doğan bebekler etraflarındaki en küçük değişikliklere karşı oldukça hassastırlar ve bunun sonucunda vücutları çok sayıda belirti gösterir. Cilt renginin bozulmasına neyin neden olduğunu ve düzeltmek için herhangi bir tıbbi müdahalenin gerekli olup olmadığını not etmek önemlidir.

Bebeklerde Cilt Hastalıklarının Sebebi Nedir?

Çocuğunuzda bebek egzaması cilt rengi değişikliği veya buna benzer başka bir şey olup olmadığını anlamak için cilt renginin değişmesine neden olabilecek çeşitli nedenleri bilmek önemlidir. Bunlardan bazıları duruma dayalıdır, diğerleri ise çocuğun doğumundan itibaren mevcut olma eğilimindedir.

Bebeklerde cilt hastalıklarının bazıları şunlardır;

1. Çilek Nevüs

Bebeklerde cilt hastalıkları

Adı kulağa hoş gelse de, gerçek durum çoğu ebeveyn için oldukça şok edici olur. Bazı bebeklerde kan damarları belirli bir bölgede sıkı bir şekilde toplanır ve o bölgede kırmızı renkli lekelerin oluşmasına neden olur. Bu, doğum lekesinden farklı değildir ve genellikle bebeklerde doğumdan hemen sonra görülür. Bunlar tamamen zararsızdır ve zamanla kaybolur veya koyulaşır.

Belirtiler

Popo, yüz, karın, sırt vb. küçük bir bölgede kırmızı veya mavi renkli bir renk değişikliği. İşaretler derinin ayrı bir tabakasında da olur.

2. Egzama

Bebeklerde cilt hastalıkları

Bebeklerde olduğu kadar yetişkinlerde de görülen yaygın bir cilt rahatsızlığı olan ciltte renk değişikliği öncelikle egzama sonucu görülür. Çoğu zaman, bir bebeğin hassas cildi alerjiyi tetikleyen herhangi bir maddeyle temas ettiğinde egzama tetiklenir . Bazen, oral alımın veya hatta egzama benzeri bir durumun gelişmesine yol açan susuz cildin varlığının bir sonucu olur.

Belirtiler

Göğüste, kollarda ve vücudun diğer bölgelerinde kırmızı renkli şişlikler ile birlikte vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı.

3. Bebek Döküntüsü

Bebek Döküntüsü

Yenidoğanlarda gözlenen belirli bir kızarıklık türü de bebeğin cildindeki renk değişikliğinin bir nedenidir. Genellikle eritema toksisitesi veya bebek aknesi olarak adlandırılan bu döküntünün doğumdan hemen sonra ortaya çıktığı ve yaklaşık 12-15 hafta boyunca devam ettiği bilinmektedir. Nedeni bilinmemekle birlikte, anneden aktarılan bazı hormonların bir sonucu olduğuna inanılmaktadır.

Belirtiler

Burun, göğüs, sırt ve vücudun diğer bölgelerinde oluşan, sert ve kuru, merkezi sarı veya beyaz renkli küçük sivilceler.

4. Kurdeşen

Kurdeşen

Birçok ebeveyn, kovanların farkında olurken, bazıları bunu kendileri deneyimlemiş olur. Derinin üzerinde hafifçe yükselen ve vücuda hızla yayılan kırmızı renkli döküntülere kurdeşen denir . Bu, alerjik bir maddenin varlığına tepki vermede vücudun bağışıklığından başka bir şey değildir. Yiyeceklerden kremlere ve hatta kokulara kadar her şey bunları tetikler.

Belirtiler

Kusma, tıkalı burun ve ishal ile birlikte ciltte kaynaklar veya parlak kırmızı lekeler .

5. Saçkıran Enfeksiyonu

Bir bebeğin cildinin hassas yapısı, onu mantarların yanı sıra çeşitli mikroplar tarafından enfekte olma riskini artırır. Saçkıran mantarlarına bağlı cilt renginin değişmesi oldukça tipiktir ve genellikle bebek çok terlerse veya cildi sıcak ve nemli bırakan ıslak bezler giyerse oluşur.

Belirtiler

Çoğu cilt rengi değişikliği, ağrıya bile neden olabilen kaşıntılı kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar. Bazen deriden beyaz renkli bir sıvı sızabilir ve maya enfeksiyonuna benzeyen bir kokuya sahiptir.

6. Beneklenme

Beneklenme, bebeğinizin cildinin son derece rahatsız edici görünmesine neden olan bir cilt rengi değişikliğidir. Cildin yüzeyinde oluşan desenler, bebeğin normalden daha soğuk olmasının bir sonucu olarak üst katmanlardaki kan akışının azalmasının bir sonucudur. Yetişkinlerde de gözlenir, bu genellikle çocuğunuzun ateşi varsa ve kan iç organları güvende tutuyorsa ve bu da cildin beslenmesinin azalmasına yol açarsa gerçekleşir.

Belirtiler

Kızarıklık, bazen bebeğinizin mermer bir heykele benzemesine neden olan yamalı dairesel desenlerde oluşur. Damarlar da görünebilir, bu da birkaç alanın normalden daha beyaz görünmesine neden olur.

7. Akrosiyanoz

Çoğu cilt durumu kırmızı renk lekelerine veya renk bozulmasına neden olurken, akrosiyanoz ciltte mavimsi bir renk tonuna yol açan bir durumdur. Çoğunlukla bebeklerde doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde görülen durum normaldir ve çocuğun dolaşım sisteminin artan talebe uymasının bir sonucudur. Damarlar genişledikçe, renk değişikliği kaybolmaya başlar.

Belirtiler

Yüzü çevreleyen alanlar, dudaklar, ayaklar ve eller mavimsi bir gölgeye sahiptir.

Bebeklerde Cilt Hastalıkları Tedavisi

Cildin tipik renk bozulmasının çoğu, minimumdan sıfıra müdahale ile kendiliğinden kaybolur. Sarımsı bir renk tonu sarılığın göstergesi olabilir ve kesinlikle tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar. Fiziksel şekil bozukluğu ile birlikte aşırı akrocyanosis veya cilt renginin değişmesi, ameliyat veya güçlü ilaç tedavisi gerekir.

Bebeklerde Cilt Hastalıkları İçin Evde yapabilecekleriniz

Bebeğin yüzünde veya vücudunun herhangi bir yerinde renk değişikliği olsun, ebeveynler genellikle durumu düzeltmenin ve normale döndürmenin yollarını ararlar. Bebeği tahriş ediyorsa, renk değişikliğinin giderilmesine yardımcı olabilecek ve renk değişikliğinin de kaybolmasına yardımcı olabilecek bir dizi teknik vardır.

1. Diyetin Ayarlanması

Bazen ciltte meydana gelen renk değişikliği, vücudun belirli bir gıda maddesine tepki vermesinden kaynaklanır. Bu, belirli gıda maddelerini deneyerek ve tepkisini gözlemleyerek kesin olarak belirlenebilir. Bazen bu, ömür boyu sürecek bir alerjinin veya hatta geçici bir alerjinin işaretidir.

2. Bebeği Sıcak Tutmak

Bazı çocuklar, banyo yaptıktan veya uzun süre küvette kaldıktan sonra ciddi bir cilt beneği yaşarlar. Belirli senaryolarda, soğuk su veya soğuk bir atmosferin varlığı cildin de bu şekilde reaksiyona girmesine neden olur. Bebeğinizin olabildiğince sık sıcak ve rahat olduğundan emin olun ve gerekirse onu bir battaniyeye sarın.

3. İç Mekanda Kalmak

Bebeğinizde cilt renginin solmasına yol açan zararsız bir mantar enfeksiyonu olan tinea versicolor olabilir. Sıcak, nemli iklimin büyümesini hızlandırdığı bilinmektedir. Bu nedenle, bebeğinizin bol giysiler giydiğinden ve bu süre zarfında içeride olduğundan emin olun.

4. Organik ve Sağlıklı Ürünleri Tercih Etme

Bir bebek bakım ürününün yapısı, bebeğin cildinin olumsuz tepki vermesinin nedeni olabilir. Krem veya şampuanı çocuklar için daha uygun hale getirmek için belirli kimyasalların ve hatta kokuların kullanılması, çocuğun hassas cildinde bir reaksiyonu tetikler. Bir süreliğine farklı bir marka veya organik eşdeğeri hatta ev yapımı kremler tercih edin.

5. Akrocyanosis ile Mücadelede Sürekli Sıcaklık

Bebeğin ellerinde veya ayaklarında morumsu bir renk olması akrosiyanozun göstergesi olabilir. Bunun olmasına genellikle bir kan damarı daralması neden olur ve çocuğun vücudu soğuksa veya soğuk ortamlara maruz kalırsa durum daha da kötüleşir. Bu nedenle eldiven ve çorap kullanmak faydalı olabilir ve vücudun kendini düzgün bir şekilde dengelemesini sağlar.

6. Bal

Bebeklerde Cilt Hastalıkları için iyi bilinen bir ev çaresi, ağartma maddesi olarak kullanılabilen baldır. Etkilenen bölgeye günde yaklaşık 15 dakika bal uygulayın ve renk değişikliğinde bir azalma gördüğünüzden emin olun.

Bebeklerde Cilt Hastalıkları ile baş etmek zor bir iş değildir, çünkü bunların çoğu vücudun yeni çevreye alıştığının işaretleridir. Doktorunuzun tavsiyesi, renk değişikliğini düzeltmeye yönelik önlemleri anlamada etkilidir ve ilacı seçmeden önce her zaman doğal çözümler önerilir.

Okuduğunuz için teşekkürler. Diğer yazılarımız için tıklayınız.