Bebeklerde gece terlemesi normal olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımız sayesinde bebeklerde gece terlemesinin nedenleri hakkında merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlayacağız.
Başlıklar
Bebeklerde Gece Terlemesi Normal mi?
Bebeklerde gece terlemesi normal bir olgudur. Ancak bebeğiniz uyurken çok terliyorsa bu, yaşadığı bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve bu nedenle göz ardı edilmemelidir.
Bebeklerde Gece Terlemesi Nedenleri Nelerdir?
Bebeğinizin uyurken terlemesinin nedenlerinden bazılarını listeledik.
1. Hareket
Bebekler derin uykudayken yetişkinler kadar hareket etmedikleri için terleme eğilimi gösterirler. Bebek uzun süre bir pozisyonda kaldığında vücut ısısı yükselebilir ve terleme vücudun bu ısı artışını düzenleme şeklidir.
2. Ter Bezlerinin Konumu
Yetişkinlerin aksine, bebeklerin ter bezleri başlarına yakın bir yerde bulunur. Bu, özellikle uykudayken baş pozisyonlarını uyanık olduklarında olduğu kadar değiştirmedikleri için geceleri aşırı terlemelerine neden olur. Yukarıda bahsedildiği gibi, bir pozisyonda uyumak vücut ısısının yükselmesine neden olabilir ve terleme, bunun düzenlenmesini sağlamaya yardımcı olur.
3. Oda Sıcaklığı
Bebek odasının sıcaklığı da yetişkinlerde olduğu gibi geceleri bebeğin aşırı terlemesine neden olabilir.
4. Battaniye
Yaz aylarında bebeği battaniye ile örtmek birçok ailede yaygın olarak uygulanan bir uygulamadır. Bu, bebeğin vücut ısısının yükselmesine ve aşırı terlemesine neden olur.
Bunlar, bebeklerin çok terlemesinin yaygın nedenleridir. Bununla birlikte, gece terlemelerinden bazı sağlık koşulları da sorumlu olur.
Bebeklerde Gece Terlemesi Diğer Nedenleri
Bebeğiniz gece uyurken anormal şekilde terliyorsa, endişelenecek bir şeyiniz olur. Bebeklerde gece uyurken anormal terlemeye neden olabilecek bazı sağlık durumları vardır. Bunlardan bazılarına bir göz atalım.
1. Konjenital Kalp Hastalığı
Doğuştan kalp hastalığı olan çocuklar uyurken geceleri anormal şekilde terleyebilirler. Bu tür bozukluklar daha anne karnındayken gelişir ve bu bebekler yemek yerken ve oyun oynarken bile aşırı terleme eğilimi gösterirler.
2. Uyku Apnesi
Bebeklerde aşırı gece terlemesinin nedenlerinden birinin uyku apnesi olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda, çocuklar nefes alırken bir süre duraklar ve vücudun aşırı çalışmasına neden olur. Bu da bebeğin uykuda anormal şekilde terlemesine neden olur. Uyku apnesinden mustarip çocuklar, gece terlemeleri ile birlikte mavimsi cilt ve hırıltı gibi başka semptomlar da gösterirler.
3. Uyurken Boğulma
Bebeğin uyku pozisyonu nedeniyle boğulma veya bir battaniye tarafından boğulma, ABÖS veya Ani Bebek Ölümü Sendromuna yol açar. Dikkatli olursanız, uyurken bebeğin vücudunun aşırı ısındığını ve bunun aşırı gece terlemeleri şeklinde ortaya çıktığını fark edebilirsiniz.
4. Hiperhidroz
Bazen kontrollü oda sıcaklığına rağmen bebeklerin geceleri terlediği gözlemlenmiştir. Bunun nedeni hiperhidroz veya aşırı terleme denen bir durum olur. Çocuklarda yaygın bir neden olmamasına rağmen, hiperhidrozdan muzdarip olanların elleri ve ayakları da terler. Ancak ciddi bir durum değildir ve bir uzman tarafından tedavi edilir.
Tedavi, cerrahi bir prosedürü içerebilir veya hatta merhem uygulayarak veya oral ilaç uygulayarak cerrahi olmayan bir şekilde tedavi edilir. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tedaviyi belirlemek için bir dermatoloğa başvurduğunuzdan emin olun.
5. Soğuk algınlığı
Bebeğinizdeki gece terlemeleri, soğuk algınlığına neden olan enfeksiyonla savaştığı için olabilir. Çocuğunuz daha sonra burun akıntısı/tıkanması, öksürük vb. gibi başka belirtiler de gösterir.
6. Alerjiler
Bazı alerjiler de bebeklerde gece terlemesine neden olur. Genellikle uyanıkken ve alerjisi olan şeylere maruz kaldığında sahip olduğu alerjik deri döküntüsü, burun akıntısı vb. belirtilere bakın.
7. Solunum Sağlığı
Bebeklerde gece terlemesi çocuğun solunum sağlığı ile de bağlantısı vardır. Nadir durumlarda, astım, bademcik iltihabı, aşırı duyarlılık pnömonisi (akciğer iltihabı) olan bebeklerde gece terlemeleri olur.
Peki, çocuğunuzun geceleri aşırı terlediğini fark ettiğinizde ne yapabilirsiniz? İşte bununla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları.
Bebeklerde Gece Terlemesi ile Başa Çıkmanın İpuçları
Bebeklerde gece terlemesini kontrol etmek için izleyebileceğiniz basit adımların bir listesi.
1. Kontrol Odası Sıcaklığı
Oda sıcaklığının daima soğuk (26-27 santigrat derece) olmasına dikkat edin. Bebeğinizin rahat ve sağlıklı bir uyku çekmesi için beşikteki gereksiz battaniye ve tulumları çıkarın.
2. Bebeğinizi Nemli Tutun
Bebeğinizi uyutmadan önce iyice nemlendirmeniz önemlidir. Bu, terleme nedeniyle meydana gelen sıvı kaybını telafi etmeye yardımcı olacaktır.
3. Bebeğinizi Uygun Şekilde Giydirin
Bebeğinize nefes alabilen ve hafif giysiler giydirmeyi unutmayın. Bu, bebeğin vücut ısısını kontrol altında tutacak ve gece terlemesini azaltacaktır. Bebeğinizin gece terlemesi sorunu olsun ya da olmasın, sağlıklı bir uyku için onu rahat giysilerle giydirmek önemlidir.
4. Bebeğin Beşiğini Dağınıklıktan Arındırın
Bebeğinizi beşiğine yatırmadan önce battaniyelerden, pelüş oyuncaklardan, uyku pozisyonerlerinden (eğer kullanıyorsanız), yastıklardan vb. kurtulun. Etrafında uyurken onu boğabilecek veya boğabilecek hiçbir şey olmadığından emin olun.
İşte bebeğiniz gece terlemesi olduğunda hatırlamanız gereken bazı noktalar.
Bebeklerde Gece Terlemesi Hatırlanacak Noktalar
Anne babaların bebekleri söz konusu olduğunda çok dikkatli olmaları gerekir. Bu noktalar, gece terlemeleriyle başa çıkmanıza ve gerektiğinde tıbbi yardım almanıza yardımcı olacaktır.
- Yukarıdaki önlemleri almanıza rağmen bebeğiniz geceleri terlemeye devam ediyorsa bir doktora danışabilirsiniz. Bebeklerde gece terlemesinin nedeni, uygun tedavi için doğru zamanda teşhis edilmelidir.
- Aşırı baş terlemesine kuru dışkı ve kuru cilt eşlik ediyorsa, bu bebeğin böbreklerinin zayıf olduğunun bir göstergesidir. Mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışmanız gerekir.
- Bebeğinizde baş vurma , sallanma, diş gıcırdatma , horlama ve horlama gibi diğer belirti ve semptomlara dikkat edin. Gece terlemeleri ile birlikte bu belirtileri fark ederseniz hemen çocuk doktorunuza başvurmalısınız.
- Kafa vurma: Bu, bebeğin acı içinde olduğunu gösterir. Kulak ağrısı ve diş çıkarma, kafa vurmanın yaygın nedenleridir. Çocuğun bundan kurtulacağı kesindir. Ancak bu alışkanlık bebek 3 veya 4 yaşından sonra da devam ediyorsa, değerlendirilmesi gereken gelişimsel bir soruna işaret eder.
- Diş Gıcırdatma : Diş çıkarmadan kaynaklanan ağrı, kulak ağrısı rahatsızlığı veya burun tıkanıklığı nedeniyle nefes almada zorluk diş gıcırdatmasına neden olur.
- Sallanma: Bu, bebeklerin kendilerini yatıştırmalarının bir yoludur ve endişe kaynağı değildir.
- Horlama: Soğuktan burnu tıkanan bebekler uykularında horlarlar.