Çocuklarda korku ve kaygı yaşlarına göre dönemsel olarak artar ve diner. Farklı gelişim aşamalarıyla örtüşme eğiliminde olan yaygın çocukluk korkuları vardır. Aşağıda yaşa göre en yaygın çocukluk korkuları bulunmaktadır.
Başlıklar
- 1 2-4 Yaş Çocuklarda Korku
- 2 5-7 Yaş Çocuklarda Korku
- 3 Okul Yıllarında Çocuklarda Korkular
- 4 Korkunun Üstesinden Gelen Çocuk
- 5 Fobi nedir?
- 6 Çocuklarda Fobi Ne Kadar Yaygındır?
- 7 Çocuklarda Fobi Neden Olur?
- 8 Çocuklarda Yaygın Fobi Türleri
- 9 Çocuklarda Fobiler Nasıl Teşhis Edilebilir?
- 10 Çocuğunuzda Bir Fobi Nasıl Tedavi Edilir?
- 11 Çocuğunuzun Fobi Gelişmesini Nasıl Önleyebilirsiniz?
2-4 Yaş Çocuklarda Korku
Tuvalet ve tuvalet eğitimi ile ilgili korkular bu yaşta yaygındır.
- Kaka yapmanın acıtacağından endişeleniyorum.
- Tuvalete düşmekten korkuyorum.
- Tuvalet sifonunun sesinden korkuyorum.
- Tuvaletten böceklerin çıkmasından korkuyorum.
- Ellerine kaka bulaşmasından korkuyorum
- Yalnız uyumaktan korkuyorum
- Yüksek seslerden korkma (Süpürge, çöp atma, çöp kamyonu, havai fişek vb.)
- Böcek, köpek, kuş ve diğer hayvanlardan korkuyorum
- Yürüyen merdivenden korkuyorum
- Kaybolmaktan korkuyorum
5-7 Yaş Çocuklarda Korku
Tuvalet korkuları gelişimin bu aşamasında devam eder:
- Kaka yapmanın acıtacağından endişeleniyorum.
- Tuvalete düşmekten korkuyorum.
- Tuvalet sifonunun sesinden korkuyorum.
- Yatağın altından çıkabilecek şeylerden korkuyorum.
- Hayalet ve doğaüstü şeylerden korkuyorum.
- Korkunç TV şovları
- Hava değişikliği korkusu (fırtınalar, şimşekler, depremler, hortumlar vb.)
- Bağıran öğretmenlerden korkma
- Sınav korkusu (matematik testleri, heceleme testleri vb.)
- Sevilmeme korkusu
- Doktordan korkma
- Yürüyen merdiven ve/veya asansör
Okul Yıllarında Çocuklarda Korkular
- Çocuğun büyük böceklerden veya örümcekler ve yılanlar gibi sürüngenlerden korkmaya başladığı yer burasıdır.
- Bir fırtına veya deprem aşırı derecede korkmalarına neden olur.
- Evde özellikle geceleri yalnız kalmak çocuğu oldukça korkutur.
- Okul söz konusu olduğunda, öğretmenin azarlamaları, bir sınavda başarısız olma ya da çocuklukları tarafından reddedilme, çocukların içinde korku olarak kendini gösterir.
- Korkunç TV şovları veya aşırı tehlikeli haberler onları korkutur.
- Yaralanmalar veya hastalıklar, doktorlar ve iğneler görmek, çoğu çocuğun korktuğu olağan şeylerdir.
Korkunun Üstesinden Gelen Çocuk
Aşağıdaki ipuçlarıyla çocuklarınızın korkularını yenmelerine yardımcı olabilirsiniz:
Bebekler ve Yeni yürümeye başlayan çocuklar için
- Ebeveyn varlığı ve sıcaklığı, bebeğinizin herhangi bir garip durumdan anında güvende hissetmesini sağlar.
- Bir rutin oluşturmak, hangi eylemlerin ne zaman bekleneceğini anlamalarını sağlar.
- Erken aylarda, bebeğe bakacak kişi sayısını sınırlamak, kendisi için güvenli bir yer bulma şansına sahip olması önemlidir.
Okul Öncesi Çocuklar İçin
- Bu yaştaki çocukların çoğu son derece yaratıcıdır. Bu nedenle, en küçük korku bile kendi hayal gücüyle beslenen büyük bir korkuya dönüşür.
- Çocuğunuz belirli bir yerden korkuyorsa, korkmadan doğru bir şekilde görebilmesi için onunla birlikte oraya gidin.
- Karanlıktan korkması durumunda, çocuğunuzdan yüksek sesle sayıları sayarken diğer odaya doğru yürümesini isteyin. Ayrıca yalnız olmadığını bilmesi için onunla birlikte güvenebilirsiniz.
- Herhangi bir hayvandan veya aşırı aktif bir köpekten korkuyorsa, önce köpeğin bağlandığından emin olun ve onunla oynayın. Köpek biraz sakinleştiğinde, çocuğunuzu yaklaştırabilir ve onunla oynamasına izin verebilirsiniz.
Okul Yıllarındaki Çocuklar İçin
- Çocuklarda korku hakkında konuşun, çünkü onları iyi bir şekilde iletir.
- Ona olabilecek en kötü şeyin ne olduğunu sor. Ardından, düşündüğü kadar kötü olmayan gerçek bir olaydan haberdar olmasını sağlayın.
- Doğal afetler söz konusu olduğunda, çocuğunuza alması gereken önlemlerle ilgili kitaplar okutun. Bu, kendilerini hazırlıklı hissetmelerini ve hazırlıksız yakalanmamalarını sağlayacaktır.
- Diğer korkuların üstesinden en iyi şekilde denetimli eylemle gelinir. Sürekli korkmaya devam ediyorlarsa, onları rahatlatmak veya kestirmek onu büyük ölçüde hafifletir.
Fobi nedir?
Çocuklarda korku kontrolden çıkıp aşırı, mantıksız ve kalıcı hale geldiğinde ve bir durumun en ufak bir durumu ya da olasılığı bile insanı güçten düşüren aşırı bir kaygı duygusu sergileyebiliyorsa buna fobi adı verilir. Çoğu zaman bu tür korkular, fobiye dönüşmeden önce birkaç aydan bir yıla kadar kalır.
Çocuklarda Fobi Ne Kadar Yaygındır?
Birçok çocuğun bir ya da diğer tür fobiye sahip olduğu bilinmektedir. Dünyadaki insanların yaklaşık yüzde 9-10’unun bir tür fobiden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.
Çocuklarda Fobi Neden Olur?
Çocuklarda fobilerin yaygın nedenleri şunlardır:
1. Yaşam Olaylarıyla İlgili Faktörler
Bir çocuğun hayatında meydana gelen ve onu büyük ölçüde etkileyen herhangi bir olay, çocukta bir fobi olarak tezahür etmesine neden olur. Bunlar, okulda yeni bir sınıfın başlangıcı veya yeni bir yere geçiş kadar normal veya bir aile üyesinin ölümü, aşırı hastalık veya ebeveyn boşanması kadar talihsiz olur.
2. Aile ile İlgili Faktörler
Bazı durumlarda, belirli yönlerin fobisi, çocuklar tarafından ebeveynlerden birinden miras alınabilir. Her zaman genetik olmasa da, çocuklar son derece gözlemcidir. Herhangi bir aile üyesinin bir fobiden muzdarip olduğunu gördüklerinde, bundan korkmaları gerektiğine de inandırılabilirler.
3. Biyoloji ile İlgili Faktörler
Beyindeki nörotransmitterler birbirleriyle iletişim kurmaktan sorumludur, bu da duygu ve hislerin oluşmasına neden olur. Burada insanı mutlu ve huzurlu hissettirmekten sorumlu olan iki ana varlık serotonin ve dopamindir. Dengesi bozulursa, çocuğunuz aniden herhangi bir şeyden korkmaya başlar.
Çocuklarda Yaygın Fobi Türleri
İşte yaygın fobi türlerinden bazıları:
1. Spesifik Fobi
Spesifik fobide, çocuk çoğunlukla sebepsiz yere son derece spesifik bir varlıktan korkmaya başlar. Bu, bir dolap gibi belirli bir yer veya öğretmenleri gibi belirli bir kişi veya taksi şoförleri gibi bir tür insan olur.
Belirti ve bulgular
Çocuk fobinin varlığından kaçınmaya çalışır veya sebepsiz yere kötü bir şey olacağını tahmin etmeye başlar. Bazen, korku nesnesi mevcut olduğunda, çocuğun eylemleri tamamen uyumsuz olacak ve kesintiye uğrayacaktır.
2. Agorafobi
Bu, konfor alanınızın dışına çıkma korkusuyla aynıdır, ancak devasa oranlarda çarpılır. Çocuk dış dünyadan ve tanımadığı insanlardan tamamen korkmaya başlar. Bilmedikleri herhangi bir yer veya herhangi bir yabancı onların tetiklenmesine ve panik durumuna girmesine, sinir krizi geçirmesine veya aşırı ağlamasına neden olur.
Belirti ve bulgular
Çocuklar, evlerinden hiçbir koşulda ayrılmayı reddedecek veya evdeki herhangi bir yabancı veya misafirle görüşmeyi veya konuşmayı reddedeceklerdir. Bunu yapmak zorunda kalırlarsa, reddederek panikler veya çığlık atarlar.
3. Sosyal Fobi
Sosyal anksiyete bozukluğu bunun diğer adıdır. Bu, büyük ölçüde, kalabalıktaki insanlarla etkileşime girme korkusu ve hatta bazı durumlarda çocuklardan korkma olarak adlandırılır. Bu aynı zamanda okula gitme fobisine de yol açar.
Belirti ve bulgular
Çocuklar, kendilerini diğer insanlarla tanıştırırken veya sınıfta sorular sorarken, sahneye çıkarken, hatta diğer insanlarla birlikte umumi tuvalete işemek söz konusu olduğunda ölümcül bir korkuyla dolarlar. Ayrıca, belirli bir olayı atlamak için bir durumda olmaktan, yalan söylemekten veya hatta yanlışlıkla hasta olmaktan kaçınmak için aşırı önlemlere gideceklerdir.
Çocuklarda Fobiler Nasıl Teşhis Edilebilir?
Fobiler genellikle psikiyatristler tarafından çocuğun zihinsel sağlık değerlendirmesi yapılarak teşhis edilir. Bazı bozukluklar ilk ziyarette belirgin olur, bazıları ise teşhis için birden fazla ziyaret ve test alır.
Çocuğunuzda Bir Fobi Nasıl Tedavi Edilir?
Bir fobinin tedavisi, büyük ölçüde çocuğun yaşına ve korkunun aşırı derecesine bağlıdır. Çoğu zaman, danışmanlık ve bilişsel davranışçı terapi, fobileriyle kendi başlarına mücadele etmelerine yardımcı olur. Panik atakların kontrolden çıktığı aşırı durumlarda, psikiyatristler çocuğunuzun sakinleşmesine yardımcı olacak bazı ilaçlar önerir. Bu aşamada ebeveyn desteği son derece gereklidir.
Çocuğunuzun Fobi Gelişmesini Nasıl Önleyebilirsiniz?
Korkuların ve fobilerin yayılması ve çeşitliliği ebeveynler için sinir bozucu görünür. Psikolojide çocukluk korkuları gelişmekte olan bir bilimdir ve bunu anlamak oldukça zaman alır. Uyanık kalmak, çocuklarla açık konuşmalar yapmak ve güçlü güven bağları oluşturmak, çocukların korkularıyla savaşmasına yardımcı olmanın harika yollarıdır.Bir fobiye dönüşme şansı bulamadan korkuyu tomurcuk haline getirmek için adımlar atar. Doğru ebeveynlik, bunun gerçekleşmesinde hayati bir rol oynar.