Bu makale hamilelikte nefes darlığı nedenlerini ve nasıl geliştiğini anlatacağız. Ayrıca baş etme stratejilerini ve kişinin ne zaman doktora başvurması gerektiğini de öğrenebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Hamilelikte nefes darlığı olması normal mi?
- 2 Nefes darlığı genellikle ne zaman başlar?
- 3 Hamilelikte nefes darlığı neden olur?
- 4 Hamilelikte nefes darlığı için ne yapabilirim?
- 5 Nefes darlığının ne zaman bitmesini bekleyebilirim?
- 6 Hamilelikte nefes darlığı için doktorumu ne zaman aramalıyım?
- 7 Doğumdan sonra nefes darlığı
- 8 Nefes darlığını yönetmek
- 9 Özet
Hamilelikte nefes darlığı olması normal mi?
Hafif nefes darlığı rahatsız edici olsada, tamamen normaldir. Ayrıca , plasentanız aracılığıyla sürekli olarak iyi oksijenlenen bebeğiniz için de tamamen güvenlidir.
Nefes darlığı genellikle ne zaman başlar?
Nefes darlığı genellikle hamileliğin ikinci üç aylık döneminde başlar. Üçüncü trimesterde, bebeğiniz büyümeye devam ettikçe nefes darlığı artar.
Bir fetüsün hamile bir kişide solunum değişikliklerine neden olması için çok büyük olması gerekmez. Yaklaşık 14. haftaya kadar süren ilk üç aylık dönemden itibaren kişinin oksijen tüketimi artmaya başlar.
Kalbi ve akciğerleri karından ayıran kaslı bir doku bandı olan diyafram, hamileliğin ilk üç ayında 4 santimetre kadar yükselir.
Diyaframın hareketi, akciğerlerin hava ile dolmasına yardımcı olur. Bazı insanlar ne kadar derin nefes alabileceklerindeki değişikliklerin farkında olmayabilirken, diğerleri tam, derin nefes alamadıklarını fark eder.
Hamilelikte nefes darlığı neden olur?
Hamilelik hormonları beyninizi nefeslerinizin sıklığını ve derinliğini artırması için uyarır. Böylece büyüyen bebeğiniz için daha fazla oksijen alırsınız.
Bu hormonlar ayrıca solunum yolunuzdaki kılcal damarları şişirir ve akciğer kaslarını ve bronş tüplerini gevşeterek, buzdolabına yaptığınız bir yolculuktan sonra rüzgarı emiyormuş gibi hissetmenizi sağlar.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahminiz büyüdükçe diyaframınıza doğru iter. Bu, ciğerlerinizi sıkıştırır, nefes aldığınızda tamamen genişleme yeteneklerini sınırlar ve sadece bir kat merdiven çıktığınızda maraton koşmuş gibi hissetmenize neden olur.
Hamile bir kişi şiddetli nefes darlığı yaşıyorsa, bir doktorla konuşmaları önemlidir.
Hamilelik değişiklikleri bazı nefes darlığına neden olabilirken, diğer tıbbi durumlara da bakılması gerekir. Farklı sebeplerde şunlardır;
- Astım: Hamilelik, mevcut astım semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Astımlı kişiler, hamilelik sırasında inhaler veya ilaçlar gibi güvenli tedaviler hakkında bir doktorla konuşmalıdır.
- Peripartum kardiyomiyopati: Bu, hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra ortaya çıkabilecek bir kalp yetmezliği türüdür. Semptomlar ayak bileği şişmesi, düşük tansiyon , yorgunluk ve kalp çarpıntısını içerir. Birçok kişi semptomlarını başlangıçta hamileliğe bağlayabilir. Ancak bu durum kişinin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir ve sıklıkla tedavi gerektirir.
- Pulmoner emboli: Akciğerlerdeki bir arterde bir kan pıhtısı sıkıştığında bir pulmoner emboli oluşur. Bir emboli nefes almayı önemli ölçüde etkileyebilir ve öksürüğe, göğüs ağrısına ve nefes darlığına neden olur.
Hamilelikte nefes darlığı için ne yapabilirim?
Bu yaygın hamilelik semptomunu tamamen gideremeseniz de, biraz hafifletmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var:
- Olabildiğince düz durun. Doğru duruş, ciğerlerinize işlerini yapmak için biraz daha yer verir.
- Dolaşım için en iyi pozisyon olan sol tarafınıza yaslanın.
- Günlük aktivitelerine kesinlikle devam et ve hamilelik sırasında egzersiz yapmaya devam et. Sadece vücudunu dinle ve kendini fazla zorlama.
- Ne zaman yapabilirsen, sakin ol (bunu hak ediyorsun!).
Nefes darlığının ne zaman bitmesini bekleyebilirim?
İşte dört gözle beklemeniz gereken bir şey var: Hamileliğinizin sonunda, bebeğiniz pelvisinize düştüğünde ve akciğerleriniz için yer açtığında, nefes darlığı azalacaktır.
Hamilelikte nefes darlığı için doktorumu ne zaman aramalıyım?
Sürekli nefes darlığı çekiyorsanız, doktorunuzla konuşun. Nefes darlığına bazen hamilelik sırasında oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin tükenmesi nedeniyle anemi neden olabilir. Bu nedenle doktorunuz demir seviyenizi kontrol etmek ister. Ayrıca astımınız varsa doktorunuza danışın.
Nefes almakta çok zorlanıyorsanız ve dudaklarınız veya parmak uçlarınız mavimsi oluyorsa veya göğüs ağrınız ve nabzınız hızlıysa hemen doktorunuzu arayın.
Doğumdan sonra nefes darlığı
Nefes darlığı genellikle doğumdan sonra kendi kendine düzelir.
Olmazsa veya kişi doğum yaptıktan sonra hamilelik sırasında yaşamadığı nefes darlığı yaşarsa, bu kişinin kalbi ile ilgili bir sorun gibi doğum sonrası bir komplikasyon belirtisidir.
Bir kişi mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almalıdır.
Nefes darlığını yönetmek
Nefes darlığı hissetmek rahatsız edici olur ve kişinin fiziksel aktivitesini sınırlıdır. Hamilelik sırasında nefes darlığı için spesifik tedavileri desteklemek için yeterli araştırma yoktur. Bununla birlikte, hamilelerin nefes almayı daha rahat hale getirmek için atabilecekleri birkaç genel adım vardır:
- İyi bir duruş uygulamak, rahmin mümkün olduğunca diyaframdan uzaklaşmasını sağlayacaktır. Hamilelik destek kemerleri, iyi bir duruş yapmayı kolaylaştırır. Bu kayışlar özel mağazalarda mevcuttur.
- Sırtın üst kısmını destekleyen yastıklarla uyumak yerçekiminin rahmi aşağı çekmesine ve akciğerlere daha fazla yer açmasına izin verir. Bu pozisyonda hafifçe sola yatırmak, rahmin oksijenli kanı vücutta hareket ettiren ana arter olan aorttan uzak tutulmasına da yardımcı olur.
- Lamaze nefesi gibi doğum eyleminde yaygın olarak kullanılan nefes alma tekniklerini uygulamak. Hamilelik sırasında bu teknikleri uygulamak, bir kişinin bunları doğum sırasında kullanmasına yardımcı olur.
- Vücudu dinlemek ve gerektiğinde yavaşlamak. Nefes almak çok zorlaşırsa ara vermek ve dinlenmek çok önemlidir. Hamileliğin sonraki aşamalarında, bir kişi daha önce olduğu gibi aynı düzeyde fiziksel aktivite yapamaz.
Bir kişinin nefes darlığına neden olan başka bir tıbbi durumu varsa, tedavi konusunda doktorunun tavsiyelerine uymak önemlidir.
Tıbbi tedaviler, ciddi vakalarda ek oksijen almayı içerir. Ayrıca nefes darlığının hamileliğin bir kişinin vücudu üzerindeki etkisinin bir sonucu olup olmadığına veya altta yatan başka bir neden olup olmadığına da bağlı olacaktır.
Örneğin, nefes darlığını şiddetlendiren alerjisi veya astımı olan hamile kişilerin tıkanıklığı azaltmak için nazal tuzlu su spreyleri veya reçeteli nazal steroidler kullanması gerekir.
Özet
Nefes darlığı, hamilelik sırasında insanları etkileyen yaygın bir semptomdur. İlk trimesterde başlar ve fetüsün diyafram üzerindeki artan baskısı ve hormonal değişiklikler nedeniyle zamanla daha da kötüleşir.
Hamilelikte nefes darlığı genellikle zararsızdır. Bir kişi genellikle bazı ev ilaçları ile tedavi eder ve doğumdan sonra kendi kendine geçer.
Bazı durumlarda, hamilelik sırasında nefes darlığının altında yatan başka nedenler vardır ve daha şiddetli olur. Bir doktora başvurmak, bir kişinin tıbbi tedaviye ihtiyacı olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur.