Genel

Mutlu bebek nasıl yetiştirilir?

mutlu bebek

Mutlu bebek nasıl yetiştirilir? Bebeğinizi büyütmek, şimdiye kadar yapacağınız en önemli şeylerden biridir ve onların teşvik edildiğinden, geliştiğinden ve mutlu olduklarından nasıl emin olacağınızı merak ediyor ve bu konu hakkında bilgi almak istiyor olabilirsiniz. 

Bebek bakımı oldukça basit görünür ama aslında o kadar kolay değil: Temel ihtiyaçlarını karşılayın, onlara sevgi ve ilgi gösterin, bebeğinizle konuşun ve kitap okuyun, duyularını harekete geçirin, birlikte eğlenin ve kendinize de iyi bakın. Mutlu bebek yetiştirmeye hazırsak o halde başlayalım..

Bebeğinize hayata harika bir başlangıç ​​yapmak için çocuk gelişimi uzmanı olmanıza gerek yok. Mutlu bebek yetiştirmek sanıldığı kadar zor değildir.

 Araştırmalar, başından beri bildiklerimizi doğruluyor: Sevgi, dikkat ve temel bakım, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu ve istediği şeydir. Bebeğinizin tam potansiyeline ulaşmasına ve mutlu ve üretken bir insan olarak büyümesine yardımcı olmak için aşağıdaki adımları izleyin.

Bebeğinizi sevgi ve dikkatle donatın

Bilimsel kanıtlar, yaşamın ilk yıllarında sevgi, ilgi ve şefkatin çocuğun fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimi üzerinde doğrudan ve ölçülebilir bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sevgi ve dokunma, bebeğinizin beyninin gelişmesine de yardımcı olur.

Mutlu bebek yetiştirebilmek için sevginizi nasıl gösterirsiniz? Sık sık küçük çocuğunuza sarılın, dokunun, gülümseyin, teşvik edin, onunla konuşun, dinleyin ve onunla oynayın.

Fiziksel yakınlık bebekler için yatıştırıcıdır ve çoğu kişi bir taşıyıcı , sargı veya askıda size sarılarak vakit geçirmeyi sever .

Uzmanlar bir bebeği şımartmanın imkansız olduğunu söyler, özellikle ilk altı ayda bebeğinizin ağlamalarına cevap vermek de önemlidir. Bebeğinizin fiziksel ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede karşılayın ve aç, çok sıcak veya ıslak bir bebek bezinden rahatsız olmak gibi ihtiyaçlarının farkında olun.

Bebeğinizin ihtiyaçlarına cevap verdiğinizde, bebeğiniz sizi rahatsızlıklarından kurtulma ile ilişkilendirmeyi çabucak öğrenir ve mutlu bebek yetiştirme konusunda ilk adımı atmış sayılabilirsiniz.. 

Örneğin bebeğiniz açsa ve ağlıyorsa ve hemen yanına giderseniz, yüzünüzü görür, sesinizi duyar, kokunuzu koklar ve sonra beslenirler. Yakında bebeğiniz sizi her gördüğünde, duyduğunda veya kokladığında rahat hissedecektir.

Bebeğiniz üzgün olduğunda (ve mutlu olduklarında) tepki vermek, güven ve güçlü bir duygusal bağ oluşturur. Bu güvenlik ve güven duygusu, bebeğiniz geliştikçe ve yaşamı boyunca faydalı olacaktır.

Temel konulara dikkat edin

Bir bebeğin sağlıklı olması gerekir, böylece öğrenip büyüyebilirler. Bebeğinizi düzenli kontrollere götürün ve aşılarını güncel tutun .

Uyku bebeğiniz için de önemlidir. Bebeğinizin beyin hücreleri uyku sırasında öğrenme, hareket ve düşünceye yardımcı olan önemli bağlantılar kurar. Bu bağlantılar bebeğinizin dünyayı keşfederken gördüklerini, duyduklarını, tattıklarını, dokunduklarını ve kokladıklarını anlamasına yardımcı olur. Bebekler önceden kestirilemeyen uykularıyla ün salmış olsalar da, tutarlı uyku ve yatma zamanı rutinleri oluşturarak küçük bebeğinizin uyku düzenine yardımcı olabilirsiniz .

Anne sütü veya formül mama, bebeğinizin ilk altı ay boyunca ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlar. Emzirmenin bebekler için astım, diyabet, obezite, solunum yolu hastalığı, kulak enfeksiyonları, ishal ve ABÖS risklerinde azalma dahil pek çok faydası vardır.

Emzirmek sizin ve bebeğiniz için uygun değilse, kendinizi suçlu hissetmenize gerek yoktur. Bebeğiniz formül mama ile de gelişebilir ve sağlıklı olabilir . Ve bebeğiniz hazır olduğunda, bebeğinizin çocuk doktorunun tavsiyesiyle çeşitli katı yiyecekleri diyetlerine dahil etmeye başlayabilirsiniz. Mutlu bebek yetiştirmek tok bir karınla kolay hale gelir

Bebeğinizle konuşun

mutlu bebek

Araştırmalar, ebeveynleri bebekken onlarla yoğun şekilde konuşan çocukların, fazla sözlü uyarı almayan çocuklara göre daha ileri dil becerileri geliştirdiğini gösteriyor.

Bebeğinizi beslerken ve banyo yaparken onunla konuşun. Sözlerin kendilerine yöneltildiğini bilirlerse daha iyi tepki verirler, bu yüzden konuşurken bebeğinize bakmaya çalışın. Derin bir şey söyleme konusunda endişelenmeyin. Sadece ne yaptığınızı anlatın: “Annen seni temizleyebilmek için küvete ılık su koyuyor.”

Ebeveynler ve diğer yetişkinler doğal olarak “parentese” (bebek dili) kullanır – bebeklerle tiz bir sesle basitleştirilmiş cümleler ve ifadelerle konuşmanın bir yoludur. Araştırmalar, bu tür konuşmaların bebeklerin dil öğrenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Yine de bu, uydurulmuş kelimelerden ve deyimlerden oluşan bir “bebek konuşması” değil – dil öğrenimi için önemli olan dilbilgisi açısından doğru bir konuşmadır.

Bebeğinize okuyun

İlk günden itibaren çocuğunuza kitap okumaya özen gösterin . Sesli okumak, çocuğunuzun kelime dağarcığını geliştirmek, hayal gücünü harekete geçirmek, dil ve sosyal becerilerini geliştirmek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir . Oturup bebeğinizi kucaklamak için de iyi bir nedendir!

Bebekler için renkli, sağlam kitaplar seçin . Okurken hikaye ve resimler hakkında konuşabilirsiniz. Çocuğunuz büyüdükçe, öğrendikleri hakkında düşünme ve sizinle bunun hakkında konuşma fırsatı vermek için kitap hakkında sorular sorun. Bilgili, okumayı seven bebek mutlu bebek olmaya hazırdır!

Bebeğinizin duyularını harekete geçirin

Çocuğunuzun onlar hakkında öğrenmesi için farklı insanlara, yerlere ve şeylere maruz kalması gerekir. Her yeni etkileşim onlara dünya ve dünyadaki yerleri hakkında bilgi verir. En basit günlük aktiviteler bile bebeğinizin gelişimini teşvik eder. İşte bazı fikirler:

  • Etkileşimli oyunlar (ce ee ve alkışlatma gibi) oynayın ve birlikte yürüyüşlere ve alışveriş gezilerine çıkın.
  • Bebeğiniz için farklı şekil, doku, renk, ses ve ağırlıkta oyuncaklar ve nesneler seçin.
  • Oyun sırasında en sevdiğiniz müziği açın veya bebeğinizi uyuturken ninni söyleyin.
  • Bebeğinizin sürekli olarak “hayır” veya “dokunma” kelimelerini duymadan keşfedebilmesi için evinizi bebeklere karşı koruyun. Örneğin, biri hariç mutfaktaki tüm dolaplara çocuk emniyeti kilitleri koyun. O dolabı, bebeğinizin güvenle oynayabileceği plastik kaseler, ölçü kapları, tahta kaşıklar ve tencere ve tavalarla doldurun.
  • Bebeğinizin büyükanne veya başka bir akraba ile görüntülü sohbet üzerinden konuşma becerilerini geliştirmesine izin verin.

Çocuklar kolayca aşırı uyarılabilir , bu nedenle bebeğinizle günün 24 saati etkileşime geçmeniz veya tüm duyularını aynı anda meşgul etmeye çalışmanız gerektiğini düşünmeyin. Çocuğunuz yanınızda bağımsız olarak oynamaktan keyif alır.

Amerikan Pediatri Akademisi, 18 aydan küçük bebekler ve küçük çocuklar için TV veya ekran başında kalmalarını önermiyor – buna TV’nin arka planda açık olması da dahildir. Bu kısmen, bebeklerin dijital ekranlardan gerçek hayattaki etkileşimlerden öğrendikleri kadar iyi öğrenmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bebekler için ekran başında kalmama kuralının bir istisnası, aile veya sevdiklerinizle görüntülü sohbet etmektir.

Bebeğinize meydan okuyun

Bir aktivite bebeğinize kolay gelmediğinde, görevi başarmak için yeni bir yol bulması gerekir. Çocuğunuzu yeteneklerinin ötesinde oyuncaklarla veya aktivitelerle hayal kırıklığına uğratmayın, ancak yeni becerilerde ustalaşmaları için biraz esneme fırsatları verin.

Örneğin bebeğiniz bir kutuyu açmaya çalışıyorsa, bunu onun yerine yapma dürtüsüne karşı koyun. Önce denemelerine izin verin. Eğer mücadele etmeye devam ederlerse, onlara nasıl yapıldığını gösterin ve ardından kendi başlarına tekrar deneyebilmeleri için onlara kapalı bir kutu verin.

Mutlu insanlar genellikle bir beceride ustalaşmış kişilerdir. Mutlu bebek de bu yollardan geçmelidir. Mesela bebeğiniz kaşığı ağzına götürmeyi ilk öğrendiğinde veya o ilk titrek adımları attığında, hatalarından ders alır, sebat ve disiplin kazanır ve sonunda kendi çabalarıyla  başarmanın sevincini yaşar.

Bebeğiniz ayrıca başarıları için başkalarından takdir görmenin ödülünü de alır. İyi br iş çıkardıklarında onlara bunu belli edin. En önemlisi, hayatları üzerinde bir miktar kontrolleri olduğunu keşfederler: Eğer denerlerse, yapabilirler.

Bebeğinizle eğlenceli vakit geçirin

Rengarenk bir beşik ve elma püresinin ilk tadı bebeğinizin yüzünü güldürse de bebeğinizi en çok mutlu eden şey sizsiniz.

Mutlu bebek yetiştirmek için bebeğinizle bağlantı kurun ve onlarla oynayın. Oyun neşe yaratır, ancak oyun aynı zamanda çocuğunuzun gelecekteki mutluluğu için gerekli olan becerileri geliştirme şeklidir. Yaşlandıkça, oyun onların yapmayı sevdikleri şeyleri keşfetmelerini sağlar. Bloklarla köyler inşa etmek, mutfak malzemelerinden “iksirler” yapmak, ayrıntılı suluboya boyamak – bunların hepsi onları bir ömür boyu sahip olacakları ilgi alanlarına yönlendirir.

Bebeğinize paylaşmayı ve ilgilenmeyi öğretin

Bebeğiniz olgunlaştıkça, onlara küçük yollarla olsa bile başkalarına yardım etmenin ne kadar tatmin edici olduğu öğrenir. Bu, büyüdükçe hayatlarında bir anlam duygusu kazanmalarına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuza, bebekken bile alma ve verme duygusunun mutluluğunu yaşatabilirsiniz. Onlara bir parça muz verirseniz, size bir parça muz yedirerek aynısını yapmalarına izin verin. Saçlarını tararsanız, onlara sizinkini taramaları için bir şans verin. Onlara, cömertliklerinin sizi ne kadar mutlu ettiğini gösterin.

Bu küçük anlar, başkalarını paylaşmaya ve onlarla ilgilenmeye yönelik bir duyarlılığı besler. Bebeğiniz büyüdükçe, kirli kıyafetlerini sepete koymak gibi basit ev işleri, küçük bir çocuğun eve katkıda bulunduğunu hissetmesine yardımcı olur.

Kendinize iyi bakın

Mutlu bir ebeveyn, mutlu bir bebek demektir sözünde doğruluk vardır. Bu yüzden kendinize bakmak için elinizden geleni yapın. Her gün biraz egzersiz yapın (bebek arabasında bebeğinizle yürüyüşe çıkıyor olsanız bile). Besleyici yiyecekler yiyin ve ihtiyacınız olan uykuyu almaya çalışın. Bu ister daha erken yatmak ister gün içinde şekerleme yapmak anlamına gelsin .

Ev işlerini ve ebeveynlik sorumluluklarını eşinizle paylaşmanın yollarını bulun. Bekar bir ebeveynseniz, etrafınızı size yardım edebilecek ve destekleyebilecek insanlarla çevreleyin.

Kendinize biraz zaman ayırmaya öncelik verin. Ebeveyn olmak özellikle ilgili ve aktif bir ebeveyn olmak yorucudur. Yeniden şarj olmak için zamana ihtiyacınız vardır.

Bebeğinize bakmaktan bunalmışsanız veya kendinizi kötü hissediyorsanız, konuşmak için güvendiğiniz birini bulun. Çoğu kadın doğumdan sonra bunalımı yaşar ve yaklaşık 8’de 1’i doğum sonrası depresyonu (PPD) geliştirir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza mutlaka danışınız:

  • Yoğun bir üzüntü veya endişe hissederseniz.
  • Ne kendinize ne de bebeğinize bakamıyorsanız.
  • Ruh hali değişimleri, yoğun öfke veya aşırı ağlama yaşıyorsanız.
  • Genelde yaptığınız şeylerden artık zevk almıyorsanız.