Bebek

Yenidoğan uykusu hakkında bilmediğiniz 5 şey

Yenidoğan uykusu

Yenidoğan uykusu, ebeveynliğe yeni adım atmış bireylerin en şaşırtıcı sorunlarından biri olabilir. Birçoğumuzun zorlu gecelerde (daha doğrusu zombi gibi olduğumuz zamanlarda) öğrendiği gibi, yenidoğan uykusu biz diğerlerinden farklıdır. İşte nedenleri..

Bazı bebekler bütün gece partiler ve bütün gün uyurlar.

Bu küçük gece kuşları, yani yenidoğan bebekler gündüzleri daha uzun süreler boyunca uyurlar ve gece saatleri uyarı sürelerini daha fazla korurlar.

Geceleri her saat başı bacaklarını tekmelemek, anne sütü istemek ve bir yetişkinin sevgi dolu ilgisini talep etmek için uyanan bir bebeğin ebeveynleri giderek daha fazla yorulmaktadır. Dr. Shubin, “Bu yetişkinler için çok zor olabilir, çünkü bedenlerimiz fizyolojik olarak bütün gece ayakta kalmaya yönelik değildir” diyor. “Bu yüzden vardiyalı çalışma çok zor.”

Bebeğinizin daha uzun uyku süreleri sırasında kestirmeye çalışın, gece ve gündüz değişiminin geçici olduğunu unutmayın. Bebeğinizin beyni ve merkezi sinir sistemi olgunlaştıkça uyku döngüleri uzar ve geceleri daha fazla uyur. Bebeklerin çoğu bir ay kadar sonra aile takvimine uyum sağlar.

Gündüzleri güneşin içeri girmesine izin verirken, geceleri sakin ve karanlık bir ortam yaratarak bu sürece yardımcı olabilirsiniz. Bir anne, “Gündüz beslenmeleri sırasında bebeğimle çok konuşuyorum, gece beslemeleri ise mümkün olduğunca az ışıkla çok sessiz oluyor” diyor. “Bu onun uykuya dalmasını yardımcı oluyor.”

Bebeğinizin uyku düzenini değiştirmek için daha fazla ipucu alın .

Yenidoğan uykusu: Doğumdan 3 aya kadar ipuçları

Yenidoğan bebekler günde ortalama 17 saat uyurlar. Özellikle ilk 6 ay, uyku gelişimleri için kritik bir dönemdir. Gelin yenidoğan bebeklerin uyku düzeniyle ve nasıl iyi uyku alışkanlığı oluşturabileceğiniz hakkında bilgi edinelim.

Yenidoğan uykusu düzensiz ve tahmin edilemezdir.

Bebekler ilk haftalarda, kış tatilinde eve gelen bir üniversite öğrencisi gibi uyku saatlerinizi mahvedebilir. Ama işin püf noktası şudur: Bebeklerin çoğu , hayatlarının ilk birkaç haftasında, gündüz veya gece, bir seferde iki ila dört saatten fazla uykuda kalmazlar .

Yenidoğmuş olan bebeğiniz genellikle ilk hafta günde 14 ila 18 saat ve bir aylık olduklarında 12 ila 16 saat uyur. (Her bebek bir birey olduğundan, bazıları ortalamadan biraz daha az veya biraz daha fazla uyuyabilir.)

Ne yazık ki, bebeğiniz bir uyku oburu olsa bile, kendinizi ıslak bir bulaşık bezi gibi yalpalarken bulabilirsiniz. Yakın zamanda yapılan bir ankette, annelerin yüzde 71’i, uykusuzluğun yeni doğmuş bir bebek sahibi olmanın en zor kısmı olduğunu ortaya koydu.

Enerji eksikliğinizi bebeğinizin uykusunun düzensiz doğasına bağlayabilirsiniz. “9 haftalık bebeğimin uykusu çok düzensiz!” bir anne diyor. “Bazen dört saatlik iyi bir esneme yaparız, diğer zamanlarda ise bir saat içinde kalkar.”

Buna karşılık, bazı ebeveynler yenidoğan bebeklerinin ne kadar uyuduğu konusunda ürküyor ve hatta endişeleniyorlar. Bir anne, “9 günlük bebeğim bütün gün uyuyor, sadece beş dakika uyanık kalabiliyor” diyor. “Endişelenmeli miyim?”

Hiç de değil, diyor çocuk doktoru ve Eat Sleep Poop: A Common Sense Guide to Your Baby’s First Year kitabının yazarı Scott Cohen . Bazı yenidoğanların günde 20 saate kadar uyumasının normal olduğunu söylüyor. Bu, bebeğinizi tanımlıyorsa, şimdi 40 defa göz kırpın çünkü bu aşama uzun sürmeyecek.

Gözleri çökmüş yeni ebeveynlerin daha fazla uyuyabilmesinin sekiz yolunu keşfedelim.

Uyku stratejileri

Yenidoğan uykusu

Bebeğinizi uyutmak için birçok iyi bilinen strateji vardır, ancak saatlerce sallanıp zıpladığınızda yeni stratejiler ortaya çıkabilir.

Yenidoğanların uyumak için huzura ve sessizliğe ihtiyacı yoktur

Uyuyan yenidoğan bebeğinizin etrafında sessizce fısıldamak veya sessizce hareket etmek zorundaymış gibi hissetmeyin. Shubin, “Çoğu genç bebek en gürültülü, en parlak yerlerde uyuyabilir” diyor. “Bizim yaptığımız aynı tür uyku ortamına ihtiyaçları yok.”

Bebeğinizin uteroda (anne karnında) dokuz ay geçirdiğini düşündüğünüzde bu şaşırtıcı değil – ki bu düşündüğünüz sakin bir yer değil. Annenin kalp atışı, sindirim sistemi ve diğer vücut fonksiyonlarının sesleri aslında oldukça yüksek.

Bir anne, “Kasabamızın Noel geçit töreninde tüm itfaiye araçları, ambulanslar ve polis arabaları sirenlerini çalıp kornalarını çalarak geçti ve kızım uyumaya devam etti. Hiç ürkmedi bile” diyor.

Birçok yenidoğan, vantilatör veya beyaz gürültü makinesi gibi bir tür tekrarlayan sesle çevriliyken daha iyi uyur. yine bir anne, “Kızımın beşiğini gürültülü bulaşık makinemiz çalışırken yanına koydum ve rüya gibi, hemen uyukladı” diyor.

Yeni bebekler de odanın diğer ucundaki bir kadının taktığı ışıltılı kolye ya da en yakındaki yabancıyı bir gülümseme oyununa sokma dürtüsüyle dikkatlerini dağıtamayacak kadar küçüktür. Sadece ihtiyaç duyduklarında uyurlar. Bu nedenle, en azından ilk başta, muhtemelen ziyaretçileri susturmanıza gerek kalmayacak. Ve dinlenmesini engelleme endişesi duymadan bebeğinizi dışarı çıkarabileceksiniz.

Bazı bebeklerde, bir fırtına sırasında esrarengiz bir şekilde uyuklama yeteneği o kadar güçlüdür ki, ebeveynler bebeklerinin doğru duyup duymadığını merak ederler. Endişeniz varsa, kesinlikle bebeğinizin doktoruna danışın. Ancak yeni doğan bebekler doğumdan kısa bir süre sonra işitme sorunları için tarandığından , en olası açıklama çocuğunuzun basitçe “bebek gibi uyuyor” olmasıdır.

Şu an devam ediyorken bunun tadını çıkarın. Bebeğiniz yenidoğan evresini geride bırakıp bir programa girdikçe ve çevresinin daha fazla farkına vardıkça, bu “her an uyku” evresini aşmaya başlayacaktır. O zaman gürültü ve diğer dikkat dağıtıcı şeyler önemli olmaya başlar ve kendinizi evin içinde parmak uçlarında yürürken bulabilirsiniz.

Bebeklerin kendi uyku kişilikleri vardır

Yenidoğan döneminden bahsetmeye devam edelim. Bebekler boş sayfalardan başka bir şey değildir ve bize kendi uyku mizaçlarıyla gelirler. Çocuk doktoru Cohen, “Bebeklerin uyuma biçiminde kesinlikle bireysel farklılıklar vardır, tıpkı yetişkinler arasında hafif uyuyanlar ve ağır uyuyanlar olduğu gibi” diyor.

Birden fazla çocuğu olan ebeveynler genellikle bu farklılıkları çok erken yaşta görürler. İki çocuk annesi bir annenin dediği gibi, “İlk bebeğim derin uyuyan bir bebekti, ancak ikinci bebeğim bebek beşiğinde çok fazla savrulup döndü ve kısa süreler sonra uyandı.”

Cohen, kişiliğin de devreye girdiğini söylüyor. Bazı bebekler daha kararlıdır ve mümkün olduğunca uzun süre uykuyla savaşırlar. Diğerleri bu konuda daha rahattır.

Yenidoğan uykusu konusunda piyango kazanmış olsanız da olmasanız da, yatmadan önce bir rutin oluşturarak ve bebeklerin uyku temellerini okuyarak bebeğinize iyi uyku alışkanlıkları öğretmeye başlayabilirsiniz .

Bebeklerin sade bir uyku alanına ihtiyacı vardır

Bir nesil önce bebek yatağına şu şekilde ulaşabiliyorduk; iyi döşenmiş bir beşik, güzel bir yumuşak tampon, birkaç rahat battaniye ve bir veya iki yastık. Ama işler değişti. Bebeklerin daha düzenli bir ortamda uyumasının çok daha güvenli olduğu ortaya çıktı. Bebekler için en güvenli uyku pozisyonu ve yeri, sıkı bir çarşafa sahip sert, düz bir şilte… sırtlarında başka hiçbir şey yok.

Battaniyesiz veya yastıksız bir yatak mı? Bir yetişkin için soğuk ve rahatsız edicidir, ancak doğru giysilerle bir bebek için mükemmeldir.

Battaniyeler , tamponlar , yastıklar , peluş hayvanlar veya yorganlar dahil, bebeği boğabilecek, aşırı ısınmaya neden olabilecek veya başka bir şekilde solunumu bozabilecek her türlü eşyayı uyku alanından kaldırın . Bu, bebeğinizin, dünyada 1 ay ile 1 yaş arasındaki çocuklar için önde gelen ölüm nedeni olan Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) riskini azaltır.

Bebekleriyle aynı yatağı paylaşan annelerin yüzde 22’sinden biriyseniz, birkaç temel yönergeyi izleyerek bebeğinizin ABÖS riskini azaltabilirsiniz . Aile yatağında uyumak hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bebek hediyesi olarak aldığınız o muhteşem yorganın altında bebeğiniz henüz güvenle uyuyamıyor olsa da, yine de ondan bolca faydalanabilirsiniz. Bebek odasının duvarına asın, sallanan sandalyenizin arkasına asın veya bebeğinizin gün boyunca karnının üzerinde zaman geçirmesine izin verin.

Yenidoğan uykusu her ebeveynin ilk etapta zorlandığı bir nokta olsa da, zamanla yerine oturacak bir konudur. Endişe etmenize hiç gerek yok. Bu makalede yenidoğan uykusu hakkında bilmediğiniz 5 şeyi inceledik.

Yenidoğan uykusu konusunda ebeveynlerin yapması gereken en önemli şeylerden birisi, kriz anında sakin kalabilmektir. Stresli hallerinizin bebeği ve anne sütünü etkileyeceğini unutmayın. Ufak bir hatırlatma; mutlu anne, mutlu bebek demektir!

Bebeği nasıl uyutacağınız kısmına gelirsek, bu da ebeveynliğe yeni adım atan anne ve babalar için merak unsuru oluşturan ve ilk etapta zorlanılan bir meseledir. Bu konu hakkında daha önce yazılmış olan makalelerimizi inceleyebilirsiniz.