Genel, Sağlık

DİŞ FIRÇASI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

diş fırçası seçimi

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, diş minesi ve diş sağlığı için diş fırçası seçiminin çok önemli olduğunu dile getiriyor. Piyasada çok fazla diş fırçası olmasından kaynaklı kafaların karışmasının normal karşılayan Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, diş fırçası seçerken bazı hususlara dikkat etmekte yarar vardır, diyor. Peki diş fırçası seçimi nasıl olmalıdır? Diş fırçalarının pek çok çeşidi vardır. Diş fırçası seçerken bir diş hekiminden yardım almak genellikle en doğru yöntem olmaktadır. Çünkü diş hekiminiz; dişlerinizin durumuna, çene yapınıza ve diş hassasiyetinize göre sizin için en doğru diş fırçasının nasıl olması gerektiğini bilmektedir.

Kıl sertliği: Diş fırçası kıllarının sertliği, dişlerinize zarar vermeyecek sertlikte olmalıdır. Ağzınızı ve dişlerinizi tahriş etmeden, plakları temizlemek için yeterince sert olmalıdır. Yumuşak, orta ve sert kıllı fırçalar arasından seçim yapabilirsiniz. Fırça başlığı boyutu seçiminde ise diş fırçasının, ağzınıza uygun boyutta olmalıdır. Küçük bir fırça başlığı, arka dişlerinize daha kolay ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Sap şekli: Diş fırçası sapının şekli, fırçanın rahat kullanımını etkiler. Bazı diş fırçaları, kaymaz bir yüzeye sahip saplarla birlikte gelir, bu da fırçanın elinizden kaymasını önler.

Elektrikli ya da manuel: Elektrikli diş fırçaları, manuel diş fırçalarından daha etkili olabilir. Elektrikli diş fırçaları, dişlerinizi daha derinlemesine temizlemek için titreşimler veya dönme hareketleri kullanır. Ancak manuel diş fırçaları da etkili olabilir, bu tamamen kişisel tercihe bağlıdır.

Marka ve fiyat: Diş fırçaları, çeşitli markalar ve fiyat aralıklarında mevcuttur. En pahalı diş fırçası her zaman en iyisi değildir. Ancak, kaliteli bir diş fırçası seçmek, diş sağlığınız için önemlidir, bu nedenle diş hekiminizi dinleyiniz.

Diş hekiminizin önerisi: Diş fırçası seçerken, diş hekiminizin önerilerini de dikkate almak önemlidir. Diş hekiminiz, ağız ve diş sağlığınızı dikkate alarak size en uygun diş fırçası önerisinde bulunabilir.

Diş Fırçaları Ne Zaman Değiştirilmeli?

Diş fırçaların değişim sıklığı da en az diş fırçası seçimi kadar önem verilmesi gereken bir konudur. Dr. Dt. Zehra Fırtına EKİNCİOĞLU peki diş fırçaları ne zaman değiştirilmeli sorusuna şöyle cevap veriyor.  Diş hekimlerine göre diş fırçaları en geç 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Fırçanın kıllarına ve kalitesine göre bu süre uzayıp ya da kısaltılabilir. Örneğin fırçanın kılları çok yıpranmışsa, kılların yönü farklı yönlere bakıyorsa, kıllar arasında açılmalar mevcutsa artık diş fırçanızı değiştirme zamanı gelmiş demektir. Bazı pilli ya da şarjlı diş fırçalarında ise fırça üzerine konumlandırılmış olan indikatör yardımıyla fırçanın değişim zamanı geldiği anlaşılmaktadır. Fırçaların değişim zamanı kadar bir diğer önemli husus da fırçaların muhafazasıdır. Diş fırçalarınızın aile bireylerine ait diğer fırçalarla temas etmesinden kaçınmalısınız. Ayrıca diş fırçanızın hava aldığından ve kuruduğundan emin olmalısınız. Islak halde kalan fırçalarda bakteri ve mantarlar türeyebilmektedir. Bu durum da dişlerin sağlığı için oldukça tehlikeli olacaktır.

Diş İpi Kullanmanın Faydaları

Diş ipi kullanımı çok yaygın olmasa da en az diş fırçası kullanmak kadar önemlidir. Peki neden önemlidir ve diş ipi kullanmanın faydaları nelerdir? Dr. Dt. Zehra Fırtına EKİNCİOĞLU şöyle diyor;

  • Diş ipi, diş fırçasının temizleyemediği ve dişler arasında kalan kalıntıları büyük oranda temizlemektedir. Diş fırçası dişlerin yalnızca yüzde 65’lik bir kısmını temizlerken diş ipiyle bu oran yüzde 100’e kadar ulaşabilmektedir.
  • Dişlerimizi ne kadar fırçalasak da hala ağız kokusu yaşanabilir. Diş ipi yardımıyla yemek artıklarının neden olduğu kokular giderilmektedir. 
  • Diş sağlığına gereken hassasiyet gösterilmediği durumlarda ağız içi enfeksiyon ya da bakteri durumu söz konusu olabilir. Ancak diş ipi sayesinde bu durumların yaşanma olasılığı düşük olacaktır. 
  • Diş eti kanamaları diş ipi sayesinde önlenebilmektedir. Eğer dişleriniz fırçalama sonrasında kanıyorsa günlük düzenli olarak diş ipi kullanmalısınız.
  • Diş ipi kullanımı plak oluşumunu yüzde 100’e kadar önlemektedir. Plak sorununuz varsa diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Dr. Dt. Zehra Fırtına EKİNCİOĞLU şöyle diyor;

Doğru diş fırçalama teknikleri aşağıdaki adımların uygulanması ile sağlanabilir:

Doğru Fırça Seçimi: Fırçanın başının, ağzınızdaki dişlere uygun boyutta ve şekilde olması önemlidir. Genellikle yumuşak kıllı fırçalar tercih edilir.

Fırçayı Doğru Açıyla Tutmak: Dişleri 45 derece açıyla fırçalayarak, dişlerin üzerinde biriken plakları temizlemek için daha etkili bir yol olacaktır.

Dişeti Çizgisine Dikkat Etmek: Fırçalarken, dişetlerinin hizasında bulunan dişlerinizi de fırçalamaya özen gösterin.

İyi Bir Temizleme İçin Yeterli Süre: Dişlerinizi en az iki dakika boyunca fırçalamanız gerektiğini unutmayın.

Her Yeri Fırçalamak: Dişlerin her bir yüzeyini fırçalamanız gerekmektedir. Ön dişlerin ön yüzeyleri, arkaları ve çiğneme yüzeyleri yanı sıra arka dişlerin arka yüzeyleri de fırçalanmalıdır.

Dil Fırçalama: Diş fırçalamanın yanı sıra dilinizi de fırçalayarak, ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Düzenli Fırçalama: Dişlerinizi günde en az iki kez (sabah ve akşam) fırçalamanız önerilmektedir.

Bu teknikleri uygulayarak, dişlerinizi etkili bir şekilde temizleyebilir ve ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Diş macunları arasında hangisinin daha iyi olduğu konusunda kesin bir cevap vermek zordur, çünkü herkesin ihtiyaçları ve tercihleri farklıdır. Ancak, çoğu diş macunu üreticisi, dişlerinizi temizlerken aynı zamanda diş minesini güçlendirmeye, tartar oluşumunu önlemeye, ağız kokusunu gidermeye ve dişleri beyazlatmaya yardımcı olmak için çeşitli bileşenler ekler.

Eğer dişleriniz hassassa, fluorid içeren bir diş macunu seçmeniz önerilir. Florür, diş minesini güçlendirmeye yardımcı olur ve diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, diş eti hastalığına yatkınsanız, diş macununuzun anti-bakteriyel özellikleri olan bir tür seçebilirsiniz.

Sonuç olarak, diş macunu seçerken, ihtiyaçlarınızı ve tercihlerinizi dikkate almalısınız. Diş hekiminizle konuşarak size önerdikleri diş macunları hakkında bilgi alabilirsiniz.